Navodila za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka 2019

Kljub temu, da bomo Tradicionalni sloveski zajtrk izvedli na način, ki je postal utečen, izvedli že sedmič, smo za vrtce, osnovne šole in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki imate možnost uveljavljanja povračila stroškov za nakup živil, tudi letos pripravili podrobnejša navodila in njihov povzetek:

Navodila TSZ 2019 (PDF / 127,15 kB)
Povzetek navodil TSZ 2019 (PDF / 54,28 kB)

Izbrana kakovost in tradicionalni slovenski zajtrk

S pomočjo uvedbe novih oznak na našem trgu, sedaj lahko Tradicionalni slovenski zajtrk dopolnimo z živili slovenskih živilsko-predelovalnih podjetij, katera nam zagotavljajo visoko kakovost certificiranih proizvodov. Nakup le teh nam zagotavlja oznaka »izbrana kakovost« oz. »izbrana kakovost-Slovenija«, katere namen je povečati prepoznavnost slovenskih izdelkov.

Izdelki z oznako »izbrana kakovost« so že prisotni na policah v maloprodaji. Pa tudi živila s slovenskih kmetij niso prisotna le na kmetijah in tržnicah, ampak jih lahko vsakodnevno kupujemo tudi v lokalnih trgovinah in supermarketih.

Certificirani izdelki  so v celoti predelani v tisti državi, v kateri so tudi pridelani. Ta ukrep potrošnikom zagotavlja trajno svežino ter skrb za okolje s kratkimi potovalnimi razdaljami. Poleg mleka in mlečnih izdelkov z oznako izbrana kakovost, ki so na trg prišla v letu 2016,  se po novem označuje tudi perutninsko in goveje meso, ki ustreza vsem določenim kriterijem.

Za mleko in mlečne izdelke se za oznako »izbrana kakovost« predpisani natančno določeni ukrepi, ki se nanašajo na področja zdravstvenega varstva in dobrobit  živali, kakovosti surovin in okolju prijazno pridelavo. Natančno so predpisani pogoji za mikrobiološko kakovost in celoten postopek predelave. Za tradicionalni slovenski zajtrk lahko tako uporabimo mleko, jogurt in sire, kateri so predelani po tradicionalni slovenski metodi iz surovega mleka. Fermentirani izdelki pa so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka.

Za meso in mesne izdelke imamo natančno predpisane pogoje reje, predelave, kakovosti in porekla surovin. Predpisani so tudi krmni obroki. Znak nam zagotavlja nadstandardno kakovost proizvodov ter popolno sledljivost.

V prihodnosti bodo z oznako »izbrana kakovost« označena tudi živila drugih skupin, in sicer sadja in zelenjave, poljedelstva, vinogradništva, medu in oljk.

Naš cilj je ustvariti bolj pristne odnose med javnimi zavodi in lokalnimi pridelovalci hrane, s tem pa povečati količine slovenske hrane predvsem v šolah in v vrtcih.

Izbrana kakovost Slovenija